ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ

Χριστίνα Σκαρπάρη




Βιογραφικό

Είμαι σχεδιάστρια, ερευνήτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια των δράσεων του Ξαρκής. Η πρακτική μου εστιάζει στους τομείς του κοινωνικά εφαρμοσμένου σχεδιασμού (socially responsive design) τις κοινοτικές τέχνες (community arts), την οπτική επικοινωνία και τη δημιουργική γραφή. Ίδρυσα τον ΜΚΟ Ξαρκής το 2013, αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια, τον σχεδιασμό και την παραγωγή πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων. Υλοποίησα για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ξαρκής ως ένα σχεδιαστικό πείραμα, κατά τη διάρκεια φοίτησης μου στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Communication Design, στο Central Saint Martins, University of the Arts London (2012-2014). Δοκιμάστηκε ως μέσο για την οικοδόμηση μιας κοινοτικής ταυτότητας, της κοινοτικής συνοχής και της πολιτιστικής ανθεκτικότητας μέσω δημιουργικών πρακτικών. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια δημιουργική αντίδραση ενάντια στην κοινωνικο-οικονομική κρίση που έπαιρνε το βάρος της σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Λαμβάνοντας τη μορφή ενός Φεστιβάλ, χρησιμοποιήσαμε πολιτιστικές πρακτικές DIY, συγκεντρώνοντας μια σειρά από ενδιαφερόμενους φορείς σε μια μεγάλη αυτοοργανωμένη γιορτή. Το Φεστιβάλ εξελίχθηκε σε μια διακρατική ανταλλαγή, με πολιτιστικούς παράγοντες που έρχονται από όλο τον κόσμο για να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινότητες και να συμμετάσχουν στην πραγματοποίησή του.

Το Ξαρκής πλέον είναι ένας νομαδικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ταξιδεύει σε κοινότητες σε αγροτικό και αστικό περιβάλλον. Συνεργαζόμαστε με πολιτιστικούς παράγοντες και με κοινότητες, με τη συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικά εκπαιδευτικά, πειθαρχικά, επαγγελματικά, γενεαλογικά και εθνικά υπόβαθρα. Παραδίδουμε έργα εμπνευσμένα από την εμπειρία της καθημερινής ζωής σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας κοινωνικά εφαρμοσμένες πρακτικές. Έχουμε διοργανώσει εννέα διεθνή Φεστιβάλ Ξαρκής, στο Άρσος, Λόφου, Κοιλάνι, Πολύστυπο, Λύμπια και Αγρός (2013-2022), μια αστική γιορτή στην Κρατική Έκθεση (2013), εφτά αγροτικά νομαδικά Προγράμματα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Ξαρκής στη Λόφου, Κοιλάνι, Πολύστυπο, Λύμπια, Αγρός, (2016-2022), οκτώ εργαστήρια και συμμετοχικά έργα συμπεριλαμβανομένων το Λευκωσία Pop-up Festival, City Plaza, (2014) μια σειρά εργαστηρίων στο Φεστιβάλ Τέντα, στην Καλαβασό, (2015), εκπαιδευτικά προγράμματα (άτυπης μάθησης) περιλαμβανομένου το: Voicing & Craft Stories στο NiMAC, Λευκωσία, (2017), εργαστήριο Masa potluck και Participatory Design, στο Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δερύνειας και στο Κέντρο Ενηλίκων Δερύνειας (2019), το καφενείο γυναικών kaFEMeio στον Πολύστυπο (2019, 2020), ένα ψηφιακό Φεστιβάλ (2020), την πλατφόρμα Voicing Stories που επικεντρώνεται σε αφηγήσεις προφορικής ιστορίας που προέρχονται από πλήθος (2017) που έλαβε βραβείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας της ΕΕ για τη νεολαία απο το Πρόγραμμα «Youthopia», ένα Ερευνητικό Πρόγραμμα Φιλοξενίας υπό την ηγεσία της έρευνας και ένα διακρατικό πρόγραμμα τεχνών με την ονομασία CONTESTED DESIRES στο οποίο εξερευνούμε τον αντίκτυπο της αποικιακής κληρονομιάς, που χρηματοδοτείται από το Creative Europe.

Πέραν του Ξαρκής, είμαι μέλος του Συνδέσμου Εικαστικών και Θεωρητικών Τέχνης φυτώριο. Έχω συμμετάσχει σε ποικίλες εκθέσεις, εκδόσεις και πρωτοβουλίες, στην Κύπρο και στην Αγγλία. Εκπροσώπησα την Κύπρο και το Ξαρκής στο διεθνές φόρουμ για νεαρούς επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς στο European Young Heritage Professionals Forum στο Zadar της Κροατίας υπο την αιγίδα της UNESCO (2019). Επίσης συμμετείχα στο πρόγραμμα εικαστικής φιλοξενίας στο Φυτώριο, με έκθεση αποτελεσμάτων Εxotic Birds (2020), ενώ ανέλαβα τον ρόλο του community engagement expert στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Phygital, σε συνεργασία με το UNRF (2020). Στον ακαδημαϊκό χώρο κατέχω υποτροφία AHRC Techne για τη διδακτορική μου διατριβή (PhD) στο Central Saint Martins, όπου επικεντρώνομαι στην ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας συνεταιρικού σχεδιασμού με κοινότητες που εξασκούν χειροτεχνίες που κινδυνεύουν να χαθούν. Παράλληλα εργάζομαι στο Central Saint Martins και στο London College of Communication (University of the Arts London) ως Λέκτορας στον τομέα της κοινωνικής καινοτομίας μέσω του σχεδιασμού, και του συμμετοχικού και συνεταιρικού σχεδιασμού, σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Με ενδιαφέρουν οι κοινωνικο-οικολογικές πρακτικές και οι διεπιστημονικές διαδικασίες που εμπλέκουν κοινότητες στο σχεδιασμό, τις καλές τέχνες και την ανθρωπολογία, για σκοπούς βιωσιμότητας και καινοτομίας.