Ολοκληρώθηκε με επιτυχία εκδήλωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Girls in STEAM Academy, για τη συμμετοχή των γυναικών στη Βιοχημεία
Στις 26 Οκτωβρίου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας, σε συνεργασία με το Girls in STEAM Academy, και με την στήριξη της SciCo Cyprus, του Biochemical Society και του ευρωπαϊκού έργου MEDNIGHT, διοργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση «Ενδυνάμωση μέσω της Βιοχημείας: Γιορτάζοντας τις Γυναίκες στις Επιστήμες».
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στους εργαστηριακούς χώρους της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είχε ως στόχο την ενθάρρυνση των νέων κοριτσιών να γνωρίσουν την επιστήμη της βιοχημείας και να αναγνωρίσουν τη συνεισφορά των γυναικών στις επιστήμες. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 23 κορίτσια ηλικίας 14-16 ετών, οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες της ημερίδας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με θερμό χαιρετισμό και μια συνοπτική παρουσίαση των στόχων της εκδήλωσης, εισάγοντας τις συμμετέχουσες στον κόσμο της βιοχημείας και της γυναίκας επιστήμονα. Η Δρ Μυρτάνη Πιερή, Βιολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, παρουσίασε τη σημαντική συνεισφορά διαφόρων γυναικών στη βιοχημεία, αναδεικνύοντας παράλληλα τις αντιξοότητες και τις αδικίες που αντιμετώπισαν πολλές γυναίκες στον τομέα των επιστημών, όπου άντρες διεκδικούσαν και παρουσίαζαν το έργο τους ως δικό τους.
Στη συνέχεια, η Δρ Βίκυ Νικολαΐδου, Ανοσολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, παρουσίασε στις συμμετέχουσες τη θεωρία πίσω από την εξαγωγή DNA, τη μέθοδο αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και τη σημαντικότητά τους ειδικότερα όταν θέλουμε να ανιχνεύσουμε ασθένειες.
Η κ. Αναστασία Λιοπετρίτη, συνιδρύτρια του Girls in STEAM Academy, έκανε μια σύντομη παρουσίαση για τις δράσεις της πρωτοβουλίας και το έργο της. Όπως εξήγησε, το Girls in STEAM Academy, μια πρωτοβουλία του Be an Ally Foundation, προωθεί την ισότητα των φύλων στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών και των μαθηματικών (STEAM). Με κεντρικό στόχο να γεφυρώσει το χάσμα στην αντιπροσώπευση των γυναικών σε αυτούς τους τομείς, παρέχει εκπαιδευτικές δράσεις και ευκαιρίες δικτύωσης για νεαρά κορίτσια, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε έμπνευση και υποστήριξη για τις μελλοντικές τους επιλογές.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πρακτικά εργαστήρια με θέμα την εξαγωγή DNA από κύτταρα του στόματος. Ακολούθησε μια άσκηση που τις έβαλε στον ρόλο των επιστημόνων εντός ενός εγκληματολογικού εργαστηρίου, όπου, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, τη μέθοδο PCR και τη διαδικασία προετοιμασίας πηκτώματος αγαρόζης και ηλεκτροφόρησης του DNA, ανέλυσαν και αντιστοίχισαν δείγματα DNA, με σκοπό να ανακαλύψουν τον ένοχο σε μια σκηνή εγκλήματος.
Σχολιάζοντας την εκδήλωση, μία εκ των συμμετεχουσών δήλωσε: «Τα πειράματα που κάναμε και οι παρουσιάσεις των καθηγητριών μάς έδωσαν το μήνυμα ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο ένας χώρος γνώσης, αλλά και εργαλείο ενδυνάμωσης, ειδικά για τις γυναίκες. Το πείραμα με το DNA από τόπο εγκλήματος ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον! Και σίγουρα αυτή η ημερίδα με έκανε να γνωρίσω περισσότερα για τον τομέα που θέλω να ακολουθήσω για σπουδές.»
«Όλη ημερίδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και έμαθα αρκετές πληροφορίες, θα το ξανάκανα σίγουρα!», σχολίασε μία άλλη.
Μέσα από την εκδήλωση, οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τη σημασία της γυναικείας συνεισφοράς στην επιστήμη. Η Δρ Πιερή ανέφερε σχετικά ότι η βιοχημεία αποτελεί έναν τομέα όπου «η γυναικεία φωνή άργησε να ακουστεί δυνατά, ενώ η συμβολή των γυναικών επιστημών ήταν καταλυτική». Με εκδηλώσεις όπως αυτή, σημείωσε, «βοηθάμε τα κορίτσια να οραματιστούν το μέλλον τους στον επιστημονικό τομέα και να ξεπεράσουν τα έμφυλα στερεότυπα».
Η κ. Λιοπετρίτη, ανέφερε: «Το μέλλον ανήκει στα κορίτσια που έχουν το θάρρος να εξερευνήσουν και να καινοτομήσουν. Το Girls in STEAM Academy, με πολύτιμες συνεργασίες όπως αυτή με τη Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δημιουργεί έμπρακτα ένα περιβάλλον που τις εμπνέει και τις στηρίζει να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ακολουθήσουν τις επιστημονικές τους φιλοδοξίες».
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών και πιστοποιητικών συμμετοχής, αφήνοντας στα νέα κορίτσια μια πολύτιμη εμπειρία γνώσης και ενθάρρυνσης για το μέλλον τους στις επιστήμες.